Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 08.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Der hvor det blir nok vind til å flytte på en del snø, vil det være lett å løse ut skred. Vær obs på at det kan være svake lag av kantkorn og rim i snøen.

Skredfarevurdering

Når vinden øker om ettermiddagen kan det danne seg flak av vindtransportert snø i leområder. Det kan være lett å løse ut skred i disse. Omfanget av vindtransportert snø er avhengig av hvor sterk vinden blir og hvor mye løssnø vinden har tilgjengelig.

Det er også observert at det er svakt lag av kantkornet snø mellom skarelag høyt i snødekket som det kan være mulig å løse ut skred på. Stort sett ligger dette laget under hardere lag av fokksnø, men om du klarer å løse ut skred på det, kan skred bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. mars 2023

Sist helg kom det en del nysnø nord i regionen. Observasjoner fra Stryn meldte om at det lå ~30 cm løs snø i overflaten på søndag. Lenger sør i regionen kom det mindre nedbør; 10 - 15 cm snø i løpet av helgen. På vindutsatte steder har vinden flyttet på snøen og det ligger myke flak av vindtransportert snø i leområder i høyfjellet.

Det er flere observasjoner fra flere steder i regionen på at det er dannet et svakt lag av kantkorn mellom skarelag relativt høyt i snødekket.

På Strynefjellet og i Sunnfjord er det observert kantkorn over og under skarelag dypt nede i snødekket. Disse kan utgjøre et skredproblem over 1200 moh, men det er få observasjoner som bekrefter dette.

Ved Høgenibba ble det tirsdag observert et middels stort, naturlig utløst skred.

Mandag er det observert rim på hardt underlag i Jølster.

Fjellvær

Tirsdag 7. mars 2023

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Onsdag 8. mars 2023

Oppholdsvær. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS